A domain regisztráció menete és átfutási ideje

A domain regisztráció menete és átfutási ideje

A domain név regisztráció manapság végtelenül egyszerű dolog és a tárhelyeket biztosító cégek szinte minden esetben átvállalják a regisztrációval járó folyamatokat.

Mielőtt még belemennénk, hogy mi is a regisztráció folyamata, pár mondatban vegyük át, hogy miért is fontos a 21. század elején a domain név.

Mi az a domain név és miért fontos?

A domain név gyakorlati értelme, hogy ne kelljen a felhasználónak minden IP címet, vagyis az internetes erőforrásokhoz rendelt számsorokat megjegyeznie, hanem az egyszerűség kedvéért elég legyen egy névre és egy utótagra emlékeznie. Tehát a domain név nem más, mint ahogy közismert nevén ismerjük: a webcím.

Milyen formai szabályai vannak a domain neveknek?

Magának a név kiválasztásának voltaképpen igen egyszerű szabályai vannak. Az előtag tetszőleges, nyilván annyi korlátozással, hogy számot tartalmazhat, de nem tartalmazhat a ’-’-en kívül speciális karaktert.

Ennél több dologra nem is kell odafigyelni. Évek óta elérhetőek ugyanis az ékezetes domain nevek, habár ezek csak az emberi szemnek ékezetesek, a számítógépek számára továbbra is csak számokat, matematikai jeleket és az angol ábécé betűit tartalmazza.

Az előtagot pont követi majd egy utótag, amelyet egy előre meghatározott listából kell kiválasztanunk.

Miként zajlik a domain név regisztrációja?

  1. Első lépésként válassza ki az Önnek szimpatikus regisztrátort – lehetőleg azt a megbízható céget válassza, amelyik tárhelyet is biztosít a domain névhez, mint a Doclernet, sőt itt rögtön ellenőrizheti is a név foglaltságát.
  2. Fontos tudni, hogy a .hu domain nevek regisztrációját az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) szabályozza, erre a regisztrátornak nincs ráhatása!
  3. A regisztrációs kérelmet követően a megrendelőnek ki kell töltenie egy igénylőlapot és befizetnie a regisztrációs díjat. A díj beérkezését követően a szolgáltató továbbítja az igényt az ISZT felé. Ekkor kezdődik a várakozás.
  4. Az ISZT ugyanis 8 napra várólistára teszi a domaint, amely nyilvános, így kifogással élhet bárki a bejegyzésre jelölt domain nevekkel szemben (például ha a saját, vagy vállalkozása, márkája nevét valaki más akarná lefoglalni).
  5. Ha nem emelnek kifogást, akkor a 9. napon már az igénylőé is lesz a választott domain név.

A jó hír az, hogy pár éve könnyítettek a szabályokon és így a regisztráció megindítását követő 3. munkanapon már lehet használni a domaint.

Miért jó az .eu végződés? Mert az Európai Unió polgárai számára van fenntartva

Egyes országokhoz tartozó utótagok regisztrációja bizonyos feltételekhez kötött, itt kiemelnénk a .eu-s végződésű utótagot, amelyet az Európai Unió idéntől saját szellemi tulajdonaként kezel, ezért pedig magán személyként eu-s állampolgársághoz, jogi személyként pedig eu-s székhelyhez kötött a regisztrációja. Mindezeken felül csupán annyi feltétele van a regisztrációnak, hogy szabad legyen a választott név és utótag.

Hogy melyiket válassza valaki, elsősorban a céltól függ. Európában kedvelik az .eu végződést, mert ez bizonyítja, hogy helybéli cég, vállalkozás, szervezet honlapja. Magyarországon ugyanakkor a .hu végződésben bíznak jobban, hiszen ez azt mutatja, hogy a kérelem kiállta a bürokratikus szőrszálhasogatást.